Hlavné zásady prípravy kvasov
ako správne pripraviť ovocný kvas na výrobu destilátu
- Občan Slovenskej republiky a jeho domácnosť si môže dať vyrobiť destilát z vlastného ovocného kvasu v pálenici za jedno výrobné obdobie, t.j. od 1.7. do 30.6. nasledujúceho roka v množstve 43 litrov l.a. (absolútneho alkoholu), čiže 86 litrov 50% destilátu za polovičnú sadzbu spotrebnej dane (v súčasnosti je to 5,40 EUR/ l.a. ), pri prekročení tohto množstva zaplatí pestovateľ plnú sadzbu spotrebnej dane za destilát nad tento limit
- Na prípravu ovocných kvasov zásadne používame plastové potravinárske kade (sudy).
Nikdy nekvasíme v plastových nádobách od rôznych chemikálií, lepidiel a pod. alebo v pozinkovaných oceľových sudoch. Pálenica takéto kvasy odmietne spracovať. - Najvhodnejšie kade sú o objeme 100-200 l (čisté a umyté), opatrené vekom. Sudy sa po naplnení podrveným ovocím neuzatvárajú natesno, pretože pri kvasnom procese dochádza k zväčšovaniu objemu čím by mohlo dôjsť k porušeniu suda a vytečeniu.
- Na kvasenie používame len zdravé, dozreté až prezreté ovocie, nie však nahnité a plesnivé.
Ovocie je potrebné podrviť, posekať, pomiagať (nie však kôstky u kôstkovitého ovocia).
U kôstkovín s veľkými kôstkami (marhule, broskyne,...) je potrebné toto ovocie aj odkôstkovať. drobné ovocie s veľkým množstvom stopiek je dobré odstopkovať (čerešne, višne,...). Dbáme na to, aby sa do kvasov nedostalo lístie, konáriky, tráva a iné nečistoty. - Do pripraveného nadrveného ovocia doporučujeme pridať cukor rozpustený v teplej vode:
u jabĺk podľa odrody a cukornatosti 2-3kg cukru na 100l kvasu
u trniek po prvých mrázikoch 5-7kg cukru na 100l kvasu
u mäkkého ovocia (slivky, hrušky, čerešne,...) 2-3 kg cukru ba 100l kvasu
Namiesto cukru je možné pridať do kvasu aj nezužitkované kompóty /nie plesnivé/ - Kvas z tvrdého ovocia je potrebné zaliať dostatočným množstvom teplej pitnej vody.
Ak je ovocie zdravé a dozreté nie je do kvasu potrebné pridávať kvasinky (okrem špeciálnych kultúrnych kvasiniek na zvýšenie výťažnosti, príp. zvýraznenie buketu). - Kvasný proces ma tri fázy: začiatok kvasenia, búrlivé kvasenie a dokvasenie. Na začiatku kvas dobre premiešame (do týždňa), ale počas kvasenia už do kvasu nezasahujeme. Pri kvasení je potrebné dodržať teplotu od 18 C do 25 C, vtedy je kvas pripravený na pálenie za 4-6 týždňov.
Vzhľadom k tomu, že destilačný kotol v pálenici má objem 300l je dobre pripravovať si také množstvo kvasu, aby to bolo v násobkoch 250-270l. Menšie množstvo /do 200l/ pálenica z ekonomických dôvodov bude spájať s kvasom od iných pestovateľov, aby bol kotol naplnený.
Na prípadné ďalšie otázky ohľadom prípravy kvasu resp. výroby destilátu Vám radi zodpovieme po telefonickom kontakte, resp. pri osobnej návšteve priamo na pálenici.