Prevádzkový poriadok
Prevádzkovateľ liehovaru na pestovateľské pálenie ovocia (ďalej len ,,pálenica“) vydáva tento prevádzkový poriadok v súlade so zákonom č. 467/2002 Z.z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh v znení neskorších predpisov, Vyhláškou MP SR č. 653/2002 Z.z. o prevádzkovaní liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia, zákonom č.105/2004 Z.z. o spotrebnej dani z liehu v znení neskorších predpisov a Vyhláškou MF SR č. 226/2004 Z.z. ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na usporiadanie technolog. zariadení na výrobu, spracovanie, skladovanie a prepravu liehu.
- 1. V pálenici možno vyrábať destilát len z dopestovaného ovocia v miernom podnebnom pásme, z jeho kvasov, z plodov viniča hroznorodého, z lesných plodov. Prevádzkovateľ pálenice poskytuje službu pálenia destilátov len z kvasov dovezených pestovateľmi, nie zo zdrojov pálenice.
- 2. Výrobné obdobie v pálenici je od 1. júla bežného roka do 30. júna nasledujúceho roka. Začatie výroby destilátu v pálenici určuje prevádzkovateľ v každom ročnom období..
- 3. Na základe zákona o spotrebnej dani z liehu a súvisiacich predpisov si pestovateľ môže dať vyrobiť vlastný destilát z vlastných surovín v množstve 43 litrov absolútneho alkoholu (l.a.) za polovičnú sadzbu dane za jedno výrobné obdobie. Pri výrobe destilátu nad uvedený limit platí pestovateľ plnú sadzbu spotrebnej dane.
- 4. Prevádzkovateľ pálenice prijme kvas na ďalšie spracovanie na základe žiadosti pestovateľa. Vzor žiadosti poskytne prevádzkovateľ.
Za kvalitu kvasu zodpovedá pestovateľ. Kvas nesmie obsahovať žiadne cudzie prímesy alebo predmety (drevo, plasty, drôty a pod.). Kvas vykvasený v železných (pozinkovaných) nádobách pálenica neprijme – odmietne spracovať.Výrobné zariadenie umožňuje na jednu várku vykonať destiláciu v množstve 250-270 l kvasu, preto je potrebné pripraviť kvas približne v násobkoch uvedeného množstva. Ak má pestovateľ kvas v menšom množstve (do 200 l) a trvá na jeho spracovaní, musí súhlasiť s tým, že bude spracovaný s kvasom rovnakého druhu iného pestovateľa. Vypálený destilát bude medzi týchto pestovateľov rozdelený úmerne podľa ich množstva kvasov. - 5. V čase výroby destilátu sa v priestoroch výroby smie zdržiavať prevádzkovateľ a pestovateľ ktorému sa ovocný kvas momentálne spracúva na ovocný destilát.
- 6. Vyrobený destilátu je pestovateľ povinný najneskôr do desiatich dní prevziať a pri odbere zaplatiť cenu služby podľa cenníka prevádzkovateľa spolu so spotrebnou daňou z liehu. Ak v uvedenej lehote pestovateľ vyrobený destilát neprevezme, prevádzkovateľ je povinný túto skutočnosť oznámiť colnému úradu a s destilátom bude naložené v súlade so zákonom.
- 7. Pestovateľ odoberie vyrobený destilát do svojich nádob. Prevádzkovateľ umožní pestovateľovi degustovať vyrobený destilát, kontrolovať jeho množstva a stupňovitosť, ak o to požiada. Pestovateľ je povinný spolu s prevzatým destilátom z priestorov pálenice vypratať aj nádoby v ktorých doviezol kvas na pálenie. Ak to neurobí, prevádzkovateľ pálenice bude účtovať 0,20 € za každý začatý deň uskladnenia do 30 dní. Po 30-tich dňoch nádoby vyloží mimo skladovacie priestory a neurčí za ich stratu.
- 8. Vypálený destilát nesmie byť predmetom predaja.
- 9. Pracovníci pálenice sú povinní sústavne dbať, aby boli dodržiavané predpisy o bezpečnosti pri práci, technologický a výrobný postup výroby destilátu a prevádzkový poriadok.
- 10. Reklamacie na kvalitu a množstvo vyrobeného destilátu sa riešia podľa Reklamačného poriadku, ktorý je umiestnený na viditeľnom mieste v priestore pálenice. Každý pestovateľ, ktorý sa uchádza o službu výroby destilátu z vlastných kvasov je povinný sa oboznámiť s obsahom prevádzkového poriadku a v priestoroch pálenice sa ním riadiť.
Porušenie tohto prevádzkového poriadku pestovateľmi a inými osobami, ktorí sa zdržujú v pálenici, má za následok ich vykázanie z pálenice.
Tento reklamačný poriadok nadobúda účinnosť 31.3.2010
V Andrejovej 31. 03. 2010
Radoslav Marcin
majiteľ pálenice